Jak parzyć herbatę?
miód prosto z pasieki
Wydawać by się mogło, że parzenie herbaty jest banalnie proste. Tak mogą jednak twierdzić tylko osoby, które na co dzień piją napar przygotowywany przy pomocy ekspresowych torebek. Prawdziwi smakosze zdają sobie sprawę z faktu, że parzenie herbaty to prawdziwa sztuka.
Wydaje ci się, że herbatę zawsze należy zalewać wrzątkiem? To błąd. Jeśli przygotowujesz napar z listków, powinieneś dostosować temperaturę wody do rodzaju wybranego suszu. Ważny jest również czas przygotowywania.
Najkrócej należy parzyć herbatę zieloną – przy niektórych jej odmianach wystarczy nawet trzydzieści sekund. Czas przygotowania zależy jednak nie tylko od rodzaju mieszanki, ale również od indywidualnych preferencji smakosza. Pomimo wszystko warto przeczytać na opakowaniu, co w kwestii przyrządzania napoju doradza jego producent.
Jeśli nieodpowiednio przygotujesz herbatę, może zdarzyć się, że nie uwolnisz wszystkich jej wartości oraz pełni smaku. Jednak w przypadku, kiedy przesadzisz z intensywnością naparu, herbata może okazać się zwyczajnie gorzka. Zamiast zabijać jej smak cukrem, spróbuj nadać jej niespotykanego aromatu niewielkim dodatkiem ulubionych owoców lub soku.